Najvyššie položená kaviareň v SR je na Lomnickom štíte a volá sa Dedo

08.06.2006 Poprad

Lomnický štít 8. júna (TASR) - Tatranské lanové dráhy (TLD) dnes otvorili najvyššie položenú kaviareň na Slovensku. Je na Lomnickom štíte (2 634 m n.m. ), vo...
Lomnický štít 8. júna (TASR) - Tatranské lanové dráhy (TLD) dnes otvorili najvyššie položenú kaviareň na Slovensku. Je na Lomnickom štíte (2 634 m n.m. ), volá sa Dedo a nahradila doterajší neútulný a zastaraný bufet.

\"Stáva sa niekedy, že začne veľmi rýchlo fúkať silný vietor a ľudia zostanú na Lomnickom štíte, preto je táto kaviareň pripravená lôžkami i spacákmi na to, aby tu mohlo prenocovať 45 ľudí. Sú tu aj zásoby potravín na niekoľko dní pre našich hostí, \" priblížil pre TASR síce zriedkavý, ale predsa len možný scenár riaditeľ odboru služieb TLD Michal Krolák.
Turisti, ktorí sa vyvezú lanovkou na Lomnický štít, si budú môcť z výšky vychutnať pohľad na Tatry a podhorie a v novej kaviarni si dať kávu, teplý jablkový závin či makovo-višňovú štrúdľu.
Na otázku, odkiaľ berú vodu, Krolák vysvetlil, že do umývačky riadu ju nosia zo Skalnatého plesa. Denne spotrebujú približne 1 000 litrov. Vodu na varenie kávy vozia z Tatranskej Lomnice lanovkou. V čase turistickej špičky \"minú\" za deň 60 až 80 litrov pitnej vody.
Nová kaviareň nesie meno, ktoré kedysi patrilo Lomnickému štítu. V roku 1654 sprevádzal na Kežmarský štít skupinku turistov dedinský učiteľ z podtatranskej obce Rakúsy. Keď dosiahli vrchol, povedal o susednom štíte: \"Toto je Dedo (takto nazývali ľudia pod Tatrami Lomnický štít). Je najvyšší v celých Snežných horách (Vysoké Tatry). Doteraz naň nikto nevystúpil a som presvedčený, že výstup naň nie je ani možný. \" V oboch prípadoch sa rakúsky učiteľ mýlil. Najvyšším tatranským štítom je Gerlachovský a písomne doložený výstup na Lomnický štít je z roku 1793. Túru opísal anglický vedec Robert Townson. Názov Dedo sa postupne prestával používať od začiatku 18. storočia, keď podtatranskí bádatelia, trojica bratov Buchholtzovcov z Kežmarku, začala používať označenie Lomnický štít.
 

Vyberte región

mark